BRANDT SMART B-Mo е специално разработен за листно доставяне на бор и молибден за всички култури. BRANDT SMART B-Mo се основава на технологията BRANDT Smart System, която подпомага физичната и биологична съвместимост между микроелементите и агрохимикалите, по-специално някои пестициди, използвани след поникване.
Липсата на бор е един от най-често срещаните дефицити на микроелементи. При недостатъчни нива на бор много от фукциите на растението са затруднени. Ниските нива на бор могат да повлияят негативно вегетативния и репродуктивния растеж, развитието на клетките и тъканите, както и репродуктивните възможности.
Молибденът е необходим на растението, за производството на аминокиселини и протеини, както и за фиксацията на азот при бобовите култури, например при соя и фъстъци.
BRANDT SMART B-Mo е създаден за маскимална мобилност, действие и съвместимост на хранителните вещества в резервоарната смес. Неговата уникална нова формулация предоставя до 8 пъти по-голяма ефективност и лесна за употреба форма на бора. BRANDT SMART B-Mo е силно разтворим във вода, стабилен в широка гама на pH стойности и е толерантен към кисели разтвори, като също така спомага предотвратяване на утаяването. BRANDT SMART B-Mo е съвместим с широка гама хербициди, инсектициди, фунгициди, които имат специфична толерантност към pH и с други микроелементи, включително цинк и калций.
Приложението на BRANDT SMART B-Mo по време на вегетацията помага за:
- Здравословното покълнване и опрашване, което води до залагане на плодовете, ядките и смемената;
- По-добрата фиксация на азота и формиране на коренови възли за по-добро усвояване и оползотворяване на азота;
- Ефикасността на въглеводородния метаболизъм и транслокацията на захарите;
- По-доброто здраве на растението и по-силна имунна система за по-успешно справяне със стреса и болестите;
- По-доброто количество и качество на плодовете и зеленчуците;
- Стабилизацията, структурата и цялостта на клетъчната стена, което води до по-добра съхраняемост и срок на годност.
BRANDT SMART B-Mo е продукт на Американската компания BRANDT, в който е използвана патентованата технология BRANDT Smart System, която спомага за подобряване на физическата и биологичната съвместимост между микроелементите и пестицидите. BRANDT SMART B-Mo е създаден за маскимална мобилност, действие и съвместимост на хранителните вещества в резервоарната смес.
Неговата уникална нова формулация предоставя до 8 пъти по-голяма ефективност и лесна за употреба форма на бора.
Този продукт е иновация в храненето на растенията с бор.
Борът обичайно се свърза (над 80% от него) в структурата на стената на клетката и осигурява структурна цялост, която е уникална. Представете си стоманен мост с напречни връзки - тези напречни връзки осигуряват цялост на конструкцията. От изключително значение е разширяването на клетъчните тъкани и точките на растеж в меристемната тъкан на растението, както и през репродуктивния цикъл. Едно от нещата, които Brandt установяват в дългогодишни проучвания, е че листно приложеният бор преминава през кутикулата сравнително добре, поне в сравнение с други микроелементи, но щом я премине и стигне до епибласта и клетките, проявява склонност да се свързва с пектини (полизахариди). Проблемът с листния бор и неговото приложение е, че щом се свърже напречно става имобилен (неподвижен) елемент, така че като погледнем хелатираните продукти с бор - те не успяват да се придвижат достатъчно добре. И това което Brandt правят от научноизследователска гледна точка е, че са проучили как борът се свързва с хидроксилни групи и обикновено захари и пектини и в първоначалните продукти го свързват с манитол. Борът се придвижва през флоемата на растението често чрез свързване със захари. Всъщност продуктът Manni-Plex е предшестващ Brandt Smart System.
Ето какво казват от Brandt: "Научихме, че се постига по-голяма мобилност с Manni-Plex или захарни алкохоли, но пак не се движеше колкото е нужно. Беше важно за нас да разберем какъв е причинителят и защо не работи толкова добре. Открихме, че това специфично комплексно съединение със захарта е pH стабилно. Когато pH падне под 7, тези захари освобождават бора и се свързват с пектина, което сметнахме за много интересно, защото пектинът има свързващ процес, карайки ни да се питаме защо се случва така. Оказва се, че се свързва добре с пектина при по-ниско или неутрало pH, според което следващата ни стъпка беше да създадем продукт с бор, подобен на Manni-Plex, който да е защитен, за да може след като премине през кутикулата да има по-добра подвижност. Това направихме в BRANDT SMART B-Mo – има напречни връзки от двете страни на бора, вместо захарните алкохоли, което го прави стабилен в по-голям pH обхват, за да може когато премине кутикулата и стигне до епибласта и клетъчните стени да не се свързва веднага, а да навлезе във флоемата и да има по-голяма подвижност."